Recharge.com: Toegevoegde waarde als vaste IT partner

Als je bedrijf hard groeit, kom je soms handen tekort aan het toetsenbord. Hier lees je hoe wij niet alleen mankracht toevoegen, maar ook een stuk expertise meenemen.

  • Bauke
  • Ewout
  • Roland
  • Robin

Bauke, Ewout, Roland en Robin hebben hier aan gewerkt

Het Nederlandse FinTech bedrijf Recharge.com verkoopt branded payments. Denk aan beltegoed, prepaid creditcards, giftcards, gaming credits, je kan het zo gek niet bedenken of Recharge heeft er wel een optie voor. Dit doen ze inmiddels in 150 verschillende landen met allerlei verschillende betaalmethodes. Toen wij met ze gingen samenwerken hadden ze 30 medewerkers en inmiddels is dat doorgegroeid naar meer dan 100 personen. Een flinke scale-up dus!

Belemmeringen in groei

Als je hard groeit, is het soms moeilijk om je eigen groei bij te benen.

Bij Recharge zit schaalbaarheid in hun DNA, op zoveel mogelijk vlakken. Denk aan het vergroten van bezoekersaantallen, betaalmethodes, productassortiment, medewerkers en landen waarin ze werkzaam zijn. Om zowel binnen als buiten de EU te kunnen groeien, moest er support komen voor meerdere talen en meerdere producten. In een zoektocht naar een manier om snel development capaciteit uit te bereiden (naast het inhuren van freelancers), wilden ze kijken of ze konden werken met een team op afstand met net zoveel affiniteit voor online schaalbaarheid. Dat werden wij!

Onze kennis en kunde

We zijn op zoek gegaan naar de expertises die in house ondervertegenwoordigd waren, zodat we een waardevolle toevoeging kunnen vormen.

Een aantal van onze kernkwaliteiten zijn precies de zaken waar Recharge behoefte aan had. Zo zijn we gespecialiseerd in DevOps en hebben we veel verstand van het uitrollen van webapplicaties. Combineer dat met onze ervaring op het gebied van performance en wij hebben alles in huis om samen te werken aan een high-traffic applicatie.

Stabiele software, ook bij duizenden bezoekers per dag

Met honderden verzoeken van bezoekers die elke minuut binnenkomen, is het moeilijk (praktisch onmogelijk) voor één server om tekst, foto’s, video’s en applicatiegegevens bij te houden en weer te geven met de snelheid die de meeste gebruikers gewend zijn. Bovendien moet je software veel beter tegen een stootje kunnen. Als bij 1% van je bezoekers iets verkeerd gaat, dan is dat op een bezoekersaantal van 500 niet zo erg. Heb je echter een hoog bezoekersaantal zoals Recharge, dan gaat dat om honderden mensen per dag die allemaal een soepele ervaring moeten hebben.

De uitdagingen van high-traffic websites

Wij hebben heel veel ervaring met verhogen van de snelheid van websites. Hoe je dat doet heeft met duizenden dingen te maken: dat je je vragen aan de database op de juiste manier stelt, dat je je assets op de juiste manier comprimeert, dat je plaatjes klein genoeg zijn, dat je enkel de code laadt die je op dat moment ook daadwerkelijk nodig hebt, etc. etc. Er is een hele waslijst om te zorgen dat je applicatie snel is. Nou zouden we lukraak aan een aantal dingen kunnen gaan sleutelen, maar onze eerste vragen zijn eigenlijk altijd: waarom is het langzaam? Waarom is het niet snel? Wat is nou de grootste bijdrage? Zo beginnen we met de onderdelen die de grootste impact hebben opdat het zo traag is. Iedere seconde dat jouw website sneller wordt, levert je gemiddeld 2% extra conversie op. Je kan je dus voorstellen dat het voor Recharge veel geld oplevert als ze een snelle website hebben.

Nadenken over je omgeving

Omdat Recharge globaal wil schalen, moet je naast je software ook zeker denken aan de (globale) infrastructuur van het internet. In Nederland heeft iedereen wel minimaal 50 Mb glasvezel en dan is het allemaal net wat minder interessant wat je snelheid is en hoe gecomprimeerd alles is. Ongeveer 80% van de wereld internet echter alleen maar op zijn telefoon. En die telefoon is dan niet de nieuwste Samsung of iPhone, maar eerder een telefoon van vijf jaar oud. Dat is nou eenmaal wat mensen hebben in landen als Mexico en India, terwijl dat gigantische markten zijn waar heel veel geld te verdienen is. Dan moet je dus wel zorgen dat het daar ook een beetje werkt. Ook als je bijvoorbeeld bedenkt waar je servers plaatst. Je kan ze wel gewoon in Europa neerzetten, maar dat wordt wel langzaam voor iemand in Chili. Dat zijn interessante vraagstukken waar we ons graag mee bezig houden.

Blijvende IT partner

We zijn goed in het snel eigen maken van een groot project en kunnen daardoor direct aan de slag. Dat heeft voor een opdrachtgever het grote voordeel dat er dan dus ook snel resultaat te zien is. Recharge komt steeds bij ons terug, omdat ze erg tevreden zijn over wat we leveren, maar ook op de manier waarop we werken. Zo communiceren we duidelijk over haalbaarheid en proberen we proactief mee te denken. Daardoor komen we samen tot nieuwe ideeën, aanpassingen en geven we tips. Mede dat maakt dat we al jaren een betrouwbare IT partner zijn!

Bauke
Development capaciteit vergroten?

Zoek jij voor jouw organisatie een aanvulling op je bestaande development team? Wij informeren je graag naar de mogelijkheden. Maak daarom direct vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking.