Je hebt vast al wel eens gehoord van TypeScript. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want deze open source-programmeertaal die ontwikkeld en onderhouden wordt door Microsoft stond in 2020 op de 4e plaats van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. Het werkt excellent samen met frameworks zoals React en Vue.js en blijft zich maar ontwikkelen.
TypeScript
TypeScript is een open source-programmeertaal die ons helpt om betrouwbare code te schrijven. Lees hier hoe we dat doen en voor welke projecten we TypeScript inzetten.
Waarom wij fan zijn van TypeScript
Aan het eind van de dag wil iedereen software die werkt en blijft werken. Zonder nu meteen een heel technisch verhaal op te gaan hangen met het hoe en waarom: TypeScript geeft je garanties over de correctheid van je code (ben je nou toch super benieuwd naar het hoe en waarom, bel dan vooral even met Robin). Doordat TypeScript tijdens het coderen je code al ‘controleert’, loop je veel minder risico op slordigheidsfouten. Dat maakt dat TypeScript ook ideaal is voor grote projecten; of het nu gaat om software van honderd of een miljoen regels aan code.
Het wiel is al voor ons uitgevonden
Wij zijn niet de enigen die graag gebruik maken van TypeScript, dus we zijn ook niet de enigen die nadenken over TypeScript. Doordat het een open source programmeertaal is, denken duizenden developers mee over de verbetering en efficiëntie van deze taal. Bovendien bestaan er een zeer uitgebreide bibliotheken vol met kant en klare code voor specifieke problemen. Dit maakt het voor ons een stuk makkelijker om snel, doelgericht en efficiënt te werken.
Eenvoudig samenwerken
We hadden het al een beetje gehad over hoe TypeScript kwaliteit waarborgt, maar dat is niet het enige waarin deze programmeertaal voordelen biedt. Onder aan de streep is TypeScript heel erg overzichtelijk. Ja dat zorgt ervoor dat je bugs kan spotten, nog ver voordat je code online staat, maar het heeft ook nog een ander belangrijk voordeel: door de manier waarop deze taal in elkaar zit vindt er automatische documentatie plaats. Hierdoor wordt samenwerken in een team een eitje. Of het nou gaat over de statische analyses door een editor of de navigatie door de codebase; door de manier waarop TypeScript is opgebouwd, kan een developer vaak in één oogopslag zien waarom een andere programmeur een bepaalde keuze heeft gemaakt. Hierdoor is het relatief eenvoudig om aan elkaars code te werken, zonder dat je eerst uitgebreidt moet overleggen over elkaars keuzes. Koppel daar vervolgens de veiligheid van een goed versiebeheersysteem aan vast en de mogelijkheden van schaalbaarheid zijn ineens eindeloos.
Voordelen
- Geeft veel garanties over correctheid van code.
- Samenwerken met andere developers is relatief eenvoudig.
- Omdat TypeScript een superset is van JavaScript heb je toegang tot heel veel JavaScript libraries.
Nadelen
- Als je TypeScript niet strikt toepast kan het snel slordig worden.