PostgreSQL: waar laat jij je data?

Bij de applicaties die wij bouwen komt vaak een - excuses - shitload aan data kijken. Dan heb je een systeem nodig dat al deze gegevens kan opslaan, raadplegen en wijzigen.

De tabel: een databeheersysteem in het klein

Een databeheersysteem in zijn meest eenvoudige vorm is een tabel, denk bijvoorbeeld aan Excel. Hier kun je in tabellen gegevens invoeren en berekeningen maken. Maar een tabel in Excel wordt al snel onoverzichtelijk als je veel gegevens hebt, wanneer gegevens in meerdere categorieën voorkomen of meerdere eigenschappen hebben. Eigenlijk heb je een systeem nodig dat al deze relaties kan leggen, zonder dat je talloze tabellen krijgt met dubbele gegevens.

Nog meer data creëren? Niet nodig!

Wij gebruiken hiervoor PostgreSQL: een object-relational database management system (ORDBMS). Een hele mond vol, maar dit betekent zoveel als dat dit systeem relaties legt tussen gegevens uit verschillende tabellen. Het voordeel hiervan is dat duplicatie van gegevens tot een minimum wordt beperkt en we de kwaliteit en volledigheid van data kunnen waarborgen. En dat heeft weer het fijne gevolg dat informatie sneller gevonden kan worden.

Betrouwbaar én innovatief

PostgreSQL is niet het enige relationele databeheersysteem. Wel is het enterprise software waar we al meer dan 10 jaar van op aan kunnen. Daarnaast biedt Postgres een innovatief databeheersysteem, waarbij continu nieuwe features verschijnen die aansluiten bij de nieuwe trends van het internet. Het is een universele database waarin data wordt opgeslagen volgens de actuele standaarden, wat betekent dat het systeem breed inzetbaar is, communicatie met andere systemen en applicaties soepel verloopt, en het systeem op verschillende besturingssystemen kan draaien.

De populariteit van PostgeSQL

In het laatste onderzoek van Stack Overflow prijkt PostgreSQL op de tweede plaats in de lijst van meest populaire databasetechnologieën. Er zijn dan ook meer dan genoeg voorbeelden te vinden van bedrijven die deze technologie gebruiken. Een van die bedrijven is IMDB, 's werelds grootste online database voor films, acteurs, regisseurs, scenarioschrijvers en andere mensen uit de filmindustrie. Als je het leuk vindt om al die data te analyseren, dan kan dat! Op deze site vind je alle info die je nodig hebt. Tip: gebruik PostgeSQL voor de analyse!

Meer redenen om PostgreSQL te gebruiken?

Jazeker. Postgres is een open source database, wat inhoudt dat het niet beheerd wordt door één bedrijf, maar steunt op een wereldwijde community van ontwikkelaars en bedrijven. Dit komt niet alleen de ontwikkeling ten goede, maar betekent ook dat er geen licentiekosten zijn of onverwachte rekeningen op de mat vallen. Ben je al bijna om? Top! Want er zijn uitstekende migratietools beschikbaar die ervoor zorgen dat jouw database binnen no time is omgetoverd tot een power-database.

Voordelen

  • Eenvoudig upgraden en features uitbereiden omdat PostgeSQL open-source is.
  • PostgreSQL biedt de mogelijkheid om code te schrijven in een andere programmeertaal (zoals Python), zonder dat de database opnieuw gecompileerd hoeft te worden.
  • Kostenefficiënt: je zit niet vast aan licenties of abonnementen. PostgreSQL is gratis te gebruiken.

Nadelen

  • Zoeken binnen je database is met PostgreSQL niet zo efficiënt. Als er veel behoefte is aan 'full-text search' en/of 'faceted search', dan is het verstandig om PostgreSQL te combineren met ElasticSearch.
Bauke
Op zoek naar een effectief databeheersysteem?

Wil je PostgreSQL inzetten voor jouw volgende project of maatwerksoftware? Of misschien heb je wel behoefte aan het inhuren van een van onze developers, PostgreSQL programmeurs of consultants om de capaciteit van jouw development team te vergroten.