Vue.js: framework van deze tijd

De tijd dat je meer dan enkele seconden wacht tot een pagina is geladen is voorbij. Je wil een reactie op je actie en je wil die snel.

De interactieve gebruiker

Vroeger bestond een website uit een home-pagina en vanaf daar klikte je door naar andere pagina’s. Tegenwoordig zie je steeds meer single page-applicaties. Facebook is hier een voorbeeld van. Wanneer je acties uitvoert op deze pagina, hoeft er niet telkens een nieuwe pagina geladen te worden. Alle interactie vindt plaats op de homepagina. Om dit soepel te laten verlopen heb je een framework nodig dat hierop berekend is.

Actie, reactie

Vue.js - Vue voor intimi - is zo’n framework. Vue is een JavaScript frontend framework, wat zoveel betekent als dat het de tools biedt om de voorkant van de webapplicatie - dat wat de gebruiker ziet - te optimaliseren. Als de gebruiker op zoek is naar de perfecte telefoon, dan wil je dat diezelfde gebruiker door middel van het aanvinken van enkele hokjes direct verschillende telefoons kan vergelijken. Met andere woorden: als de gebruiker iets doet, dan wil je dat je applicatie daar meteen op reageert. Zonder laadtijd. Dat regelen we met Vue.

Bekende Vue voorvechters

Een van de bedrijven die gebruik maakt van Vue is Nintendo. Vue.js wordt graag gebruikt in Aziatische landen - Japan is hierop geen uitzondering. Het framework komt in actie op de officiële website van Nintendo. Hierdoor kan je door je gamebibliotheek bladeren en je Nintendo-account beheren terwijl Vue.js ervoor zorgt dat de website als een zonnetje werkt. Een ander bedrijf wat gebruik maakt van Vue is Facebook. Hoewel het merendeel van Facebook gebruik maakt van React, maakt een deel van de nieuwsfeed van Facebook in de frontend gebruik van Vue.js.

Ingespeeld op de laatste ontwikkelingen

Het mooie van Vue is dat het een relatief nieuw framework is en gebruikmaakt van tools als ES6 en Webpack. Daarmee kan dit framework beantwoorden aan alle vragen van de nieuwste technologieën. Waar je bij jQuery nog hele lappen code nodig had om in te kunnen zoomen, gaat dat met Vue in enkele regels. Het is erop gemaakt om de gebruiker snel en effectief door de webapplicatie te laten manoeuvreren.