Elixir & Phoenix: jong maar veelbelovend

Een beetje zoals wij. Nee, zonder dollen; de programmeertaal Elixir en bijbehorend framework Phoenix bestaan nog niet zo lang, maar groeien snel in populariteit. En terecht, vinden wij.

Elixir-phoenix

Vernieuwend maar toch beproefd

Met Elixir heb je het beste van twee werelden. De betrouwbaarheid en schaalbaarheid van Erlang, en de elegantie, developer happiness en productiviteit van Ruby. Elixir heeft veel weg van Ruby, bijvoorbeeld het streven naar goed leesbare en elegante code. Niet zo gek als je bedenkt dat één van de bedenkers van Elixir ook mee heeft gebouwd aan Ruby on Rails. Het grootste verschil tussen Elixir en Ruby is dat Elixir, in tegenstelling tot Ruby, een functionele taal is.

Elixir/Phoenix

Elixir wordt vaak in één adem genoemd met Phoenix. Logisch, want Phoenix is het framework dat programmeren met Elixir nog leuker maakt. Phoenix vertoont veel gelijkenis met Rails, Phoenix is alleen sneller, expressiever en functioneel. Dit laatste zorgt er onder andere voor dat bugs eerder te spotten zijn. Wat wil je nog meer? Nou, Elixir/Phoenix zorgt ook nog eens voor betere concurrency en minder geheugengebruik dan Ruby.

De voordelen

Zoals je al merkt zijn de pluspunten van Elixir/Phoenix er te veel om op te noemen. Maar echt. Als we daarover losbranden, is het einde zoek. Lage kosten voor het opschalen van applicaties. Makkelijker tests schrijven voor deze applicaties. Goede bescherming tegen race-conditions en bugs. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar misschien denk je nu: ‘Ja jongens, leuk, maar wat heb ik hier nou precies aan?’

De mogelijkheden

Met Elixir/Phoenix wordt het veel eenvoudiger om software te bouwen die veel traffic of netwerkverkeer moet kunnen verwerken. Communiceren met externe systemen verloopt een stuk soepeler. En wil je gebruik maken van real-time applicaties in jouw product, zoals chats, live data of games? Ook daarvoor is Elixir/Phoenix uitermate geschikt. Is Elixir/Phoenix dan het antwoord op al uw vragen? Neen. Als je snel tot een prototype van jouw product wil komen, raden wij andere frameworks aan. Die hebben vaak meer kant-en-klare packages en zijn daardoor geschikter om snel tot een eerste versie te komen.