Met Elixir heb je het beste van twee werelden. De betrouwbaarheid en schaalbaarheid van Erlang, en de elegantie, developer happiness en productiviteit van Ruby. Elixir heeft veel weg van Ruby, bijvoorbeeld het streven naar goed leesbare en elegante code. Niet zo gek als je bedenkt dat één van de bedenkers van Elixir ook mee heeft gebouwd aan Ruby on Rails. Het grootste verschil tussen Elixir en Ruby is dat Elixir, in tegenstelling tot Ruby, een functionele taal is.
Elixir & Phoenix: jong maar veelbelovend
Een beetje zoals wij. Nee, zonder dollen; de programmeertaal Elixir en bijbehorend framework Phoenix bestaan nog niet zo lang, maar groeien snel in populariteit. En terecht, vinden wij.
Vernieuwend maar toch beproefd
Elixir/Phoenix
Elixir wordt vaak in één adem genoemd met Phoenix. Logisch, want Phoenix is het framework dat programmeren met Elixir nog leuker maakt. Phoenix vertoont veel gelijkenis met Rails, Phoenix is alleen sneller, expressiever en functioneel. Dit laatste zorgt er onder andere voor dat bugs eerder te spotten zijn. Wat wil je nog meer? Nou, Elixir/Phoenix zorgt ook nog eens voor betere concurrency en minder geheugengebruik dan Ruby.
Het succes van Elixir
Als iets goed werkt, willen meer mensen het gebruiken. Een toonaangevend bedrijf wat gebruik maakt van Elixir is Pepsico. Pepsico is - na Nestlé - het grootste food and beverage bedrijf ter wereld. Ze gebruiken Elixir voor interne bedrijfsoplossingen op het gebied van marketingautomatisering en optimalisatie van hun supply chain. Een ander bedrijf wat enorme winst wist te behalen met het gebruik van Elixir is Pinterest. De implementatie (en efficiëntie) van deze programmeertaal zorgde ervoor dat ze hun serveraantal konden halveren (van 30 naar slechts 15) in vergelijking met toen Pinterest op Java vertrouwde. Bovendien kon de code enorm opgeschoond worden. Hierdoor gingen ze van ongeveer 10.000 regels terug naar 1.000; een tien keer zo kleine codebase dus!
De mogelijkheden
Met Elixir/Phoenix wordt het veel eenvoudiger om software te bouwen die goed kan communiceren met externe systemen. En wil je gebruik maken van real-time applicaties in jouw product, zoals chats, live data of games? Ook daarvoor is Elixir/Phoenix uitermate geschikt. Zoals je al merkt zijn de pluspunten van Elixir/Phoenix er te veel om op te noemen. Maar echt. Als we daarover losbranden, is het einde zoek. Is Elixir/Phoenix dan het antwoord op al je vragen? We zetten het voor je op een rijtje:
Voordelen
- Erg geschikt voor het verwerken van veel traffic of netwerkverkeer.
- Lage kosten voor het opschalen van applicaties.
- Automatische tests zijn eenvoudig te implementeren.
- Goede bescherming tegen race-conditions en bugs.
Nadelen
- Minder kant-en-klare packages dan andere frameworks. Hierdoor duurt het vaak langer om tot een prototype of eerste versie van een product te komen.