Node.js: sneller dan snel

Node.js, de racewagen onder de programmeertalen. En het is eigenlijk niet eens een programmeertaal.

Nooit meer file

Stel: er staat een file door een ongeluk op de rechterrijbaan. Je kan het oponthoud nog wel via de linkerrijbaan passeren, maar loopt alsnog een flinke vertraging op. Eigenlijk zou je tientallen rijbanen naast elkaar willen hebben, zodat je lekker door kan karren. Dit is precies wat Node.js doet; meerdere processen tegelijkertijd laten plaatsvinden om zo de snelheid te bevorderen.

Wat ís Node.js?

Node is niet echt een programmeertaal, ook niet echt een framework, maar wat dan wel precies? Je kunt Node het best zien als een softwareplatform waarop je in JavaScript geschreven applicaties kunt ontwikkelen en laten draaien. Wat Node onderscheidt van traditionele programmeertalen, is dat Node gebruikmaakt van de server om taken uit te voeren. Traditionele Frameworks, zoals bijvoorbeeld Vue, maken gebruik van de browser van de gebruiker (client-side).

Snelheid maken

In een wedstrijdje snel taken uitvoeren, wint Node het sowieso. Dat ligt niet alleen aan het gebruik van de server, maar ook aan het feit dat je met Node synchroon programmeert. Synchroon programmeren houdt in dat er verschillende taken tegelijkertijd uitgevoerd worden, in plaats van taak voor taak. Deze snelheid is handig als je applicatie veel data moet kunnen verwerken, of als er zware processen uitgevoerd moeten worden. Node zorgt voor uitstekende performance, zodat de gebruiker nooit lang hoeft te wachten tot een pagina is geladen.

Wanneer je Node.js nodig hebt

We hebben hier nou een mooi verhaal gehouden over alle voordelen van Node, maar wellicht zie je het nog niet helemaal voor je. Geen probleem, wij weten precies wanneer Node de juiste oplossing is voor jouw webapplicatie. Vooral als het gaat om realtime websites of zaken als chat-applicaties, is Node een uitkomst. Ook wanneer er veel data van andere websites opgehaald moet worden, moet je bij Node wezen. Wil je weten wat Node nog meer te bieden heeft? We vertellen je er graag meer over.

Ewout
Benieuwd hoe je de snelheid van jouw applicatie kan verhogen met Node.js?

Wil je Node.js inzetten voor jouw volgende project of maatwerksoftware? Of misschien heb je wel behoefte aan het inhuren van een van onze developers, Node.js programeurs of consultants om de capaciteit van jouw developmentteam te vergroten.