Tegenwoordig vindt het werkgebied van SysOps voornamelijk plaats in de cloud. Hierdoor is de tech infrastructuur enorm schaalbaar. Een systeembeheerder hoeft niet langer fysieke servers en harde schijven te beheren, maar codeert servers, harde schijven en databases in de cloud. Aan de andere kant heb je developers die zich bezighouden met het bouwen van applicaties. Op het moment dat een applicatie live gaat, is dat in deze tijd vaak niet meer zo eenvoudig als ‘gewoon uploaden’. Die applicatie moet namelijk gaan communiceren met een ingewikkelde online infrastructuur. Daardoor heb je steeds vaker eigenlijk een SysOps engineer nodig die verstand heeft van de infrastructuur én een developer met verstand van de applicatie. Zij gaan vervolgens samen een deployment maken.
DevOps: de brug tussen ontwikkeling en beheer
In het grijze gebied tussen architectuur en infrastructuur weten we op de juiste plekken de meeste winst te behalen dankzij onze jarenlange ervaring met DevOps.
De combinatie van developers en system operators
Het bundelen van krachten
‘Development’ + ‘Operations’ = DevOps
Het (betere) alternatief is één DevOps engineer, die verstand heeft van beide. Op het moment dat je iets wil verbeteren aan je applicatie, dan zal een SysOps engineer dat standaard proberen op te lossen met de infrastructuur (wanneer dat misschien niet de beste keuze is). Tegelijkertijd zal een developer het op proberen te lossen in zijn applicatie (terwijl dat misschien niet de beste keuze is). Als je iemand hebt die DevOps kan - die dus van beide domeinen voldoende kennis heeft om te weten wat de mogelijkheden zijn van het grijze gebied in het midden - dan kan je die keuzes veel gerichter maken. Ook kan dan één persoon bijvoorbeeld een deployment automatisering maken, omdat die voldoende van de applicatie weet én voldoende op de hoogte is van de mogelijkheden van de infrastructuur om dat hele gebied te kunnen tackelen.
De voordelen van DevOps
Veilig en efficiënt maatwerk software ontwikkelen
Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van DevOps, kan er in de overgang van ontwikkelomgeving naar het live gaan van een applicatie nog wel eens wat mis gaan. Dit kost tijd en levert vaak veel frustraties op. Het automatiseren van al deze processen door middel van DevOps voorkomt dit en sluit naadloos aan op onze visie op het gebied van continuous development. Denk alleen al aan de frustraties die je jezelf kunt besparen! Maar dat is nog niet alles; nieuwe functionaliteiten kunnen razendsnel worden opgeleverd en aanpassingen kunnen worden doorgevoerd zonder dat daar enorme risico’s bij komen kijken.
Nieuwsgierig naar de DevOps van 10KB?
Een tipje van de sluier: Docker, Kubernetes & GitLab
We gaan natuurlijk niet al onze geheimen prijsgeven, maar onmisbare DevOps-tools zijn wat ons betreft Docker en Kubernetes. Het ontwikkelen in containers stelt ons in staat om losse onderdelen aan te passen, zonder gevolgen voor de rest van de applicatie. En door een waterdicht GitLab-versiebeheersysteem dat naadloos aansluit op Kubernetes, kunnen deze aanpassingen ook nog eens supersnel getest en doorgevoerd worden.
Om alles nog soepeler te laten verlopen, maken onze DevOps-experts gebruik van AWS (Amazon Web Services). Deze populaire dienst voorziet in kant-en-klare softwarepakketten en neemt de bewerkelijke taak van het configureren naar de server uit handen. Deze service, in combinatie met linting tools als Flog, Flay en ESLint, zorgt ervoor dat we snel nieuwe, goed functionerende features kunnen leveren die direct klaar zijn voor gebruik.