GraphQL is een enorm efficiënte manier van het opvragen van precies die gegevens die je nodig hebt. Waar je bij het oudere REST vaak te maken had met over- en underfetching, komt dit bij GraphQL eigenlijk niet voor. Het echte geheim is dat GraphQL ervoor zorgt dat zowel developer als de applicatie bij de eindgebruiker alleen de relevante en absoluut noodzakelijke gegevens laadt, zelfs als deze uit meerdere bronnen komen. Het is niet langer nodig om een heel blok aan informatie op te halen (en vervolgens te ontleden), je krijgt alleen precies dát waar je om vraagt.
GraphQL
GraphQL is in 2012 ontwikkeld door Facebook omdat het team behoefte had aan een krachtige API voor het efficiënt opvragen van data voor mobiele applicaties. In 2015 heeft Facebook ervoor gekozen om GraphQL open-source aan te bieden en sindsdien groeit deze open-source query-taal enorm in populariteit. Inmiddels wordt het gebruikt door grote bedrijven als Facebook, Spotify, Github, Pinterest & Twitter.
Efficiënt communiceren op meerdere niveaus
Het belang van snelheid
De snelheid van applicaties is steeds belangrijker. Uit diverse onderzoeken (hier vind je 12 statistieken die de impact van laadtijd op conversie laten zien) blijkt dat de conversieratio’s van websites met gemiddeld 4,42% dalen per extra seconde laadtijd. GraphQL geeft clients de mogelijkheid om precies dat op te vragen wat ze willen, niets meer en niets minder. Dit maakt verzoeken en reageren op verzoeken erg snel, omdat er geen overbodige gegevens zijn. Hierdoor wordt het gebruik van API's veel efficiënter.
Écht Agile werken
GraphQL is een prettige manier om je frontend te laten communiceren met je backend. Door de manier van dataverzameling kunnen frontend- en backend-development teams soepeler dan ooit tevoren samenwerken. GraphQL maakt het voor developers namelijk aanzienlijk eenvoudiger om zowel te coderen als te documenteren. Zeker in combinatie met TypeScript geeft dat een grote garantie over de correctheid en kwaliteit van de code.
Grootste voordelen van GraphQL
De vier grootste voordelen op een rij
- Geen under- of overfetching, maar precies die data die je nodig hebt.
- Agile werken, omdat GraphQL het toestaat dat meerdere developers tegelijkertijd dingen aanpassen.
- Efficiënt resourcegebruik en daardoor sneller. Doordat alleen de benodigde data wordt opgevraagd is er minder belasting aan zowel server- als clientkant.
- Flexibiliteit: GraphQL kan rekening houden met het type applicatie van de client. Bij mobile wil je minder data weergeven dan bijvoorbeeld via web. GraphQL zorgt ervoor dat je niet voor elke frontend of afnemer een aparte API hoeft te bouwen, maar geeft de data weer die je wilt (en het eventueel bijbouwen van nieuwe API’s zorgt nergens voor vertraging of kwaliteitsverlies).
Wil jij de efficientie van jouw applicatie vergroten en verbeteren met GraphQL?
Wil je GraphQL inzetten voor jouw volgende project of maatwerksoftware? Of misschien heb je wel behoefte aan het inhuren van een van onze developers, GraphQL programmeurs of consultants om de capaciteit van jouw development team te vergroten.