Versiebeheer

Developers met de handen in het haar omdat ze per ongeluk elkaars werk hebben overschreven. Dit kan makkelijk voorkomen worden, maar gebeurt bij sommige softwarebedrijven nog steeds. Gelukkig bestaat er zoiets moois als versiebeheer.

Versiebeheer: we doen het allemaal

Waarschijnlijk doe jij, misschien zonder dat je het weet, zelf ook aan versiebeheer. Als je verschillende versies van hetzelfde bestand wil bewaren kun je hier bijvoorbeeld een aparte map voor aanmaken. Of je kan per versie het bestand een andere naam geven. Deze oplossingen zijn echter vrij foutgevoelig, zeker als je met meerdere personen aan hetzelfde bestand werkt. Je hoeft maar één keer per ongeluk op ‘opslaan’ te klikken en je vorige versie is foetsie.

Overzicht bewaren was nog nooit zo makkelijk

Als developers krijgen we automatisch te maken met versiebeheer. Nachtmerries zoals hierboven: liever niet. Een waterdicht versiebeheersysteem voorkomt dit. Terugkeren naar een eerdere versie omdat latere aanpassingen voor een fout zorgen? Even terugzoeken wanneer welke aanpassing is gedaan en waarom? Ook hiervoor is goed versiebeheer het antwoord. Versiebeheer biedt namelijk een overzicht hebben alle ontwikkelwerkzaamheden. Gaat er iets mis? Geen paniek, dan duikelen we gewoon een oudere versie op.

Back it up

Wij werken volgens een gedistribueerd versiebeheersysteem (Distributed Version Control System). Dit is een ingewikkelde term die je meteen weer mag vergeten. Waar het om gaat is dat al onze developers over de gehele codebase beschikken, en dus niet alleen over de laatste versie. Het voordeel hiervan is dat wanneer de centrale database niet functioneert, er altijd een volledige back-up is. Er gaat dus nooit informatie verloren. Daarnaast is het door deze wijze van versiebeheer mogelijk om met meerdere developers tegelijk aan hetzelfde project te werken. Niet alleen kunnen we tegelijk aan hetzelfde project werken, ook kunnen we van elkaar zien wat we hebben gedaan, elkaar controleren en hiervan leren.

Versiebeheer en OTAP

Versiebeheer en OTAP gaan hand in hand. Versiebeheer houdt namelijk óók bij welke aanpassingen nog in ontwikkeling zijn, welke aanpassingen al op de acceptatieomgeving staan en wat de laatste versie op de live-omgeving is. Zo weten we te allen tijde wat we aan het doen zijn. Bij ons dus geen handen in het haar, maar gewoon de handen op het toetsenbord.

Olaf
Hulp nodig bij het opzetten van een versiebeheersysteem?

Wij nemen graag de tijd om te luisteren naar jouw ambities of uitdagingen en informeren je graag naar de mogelijkheden. Maak daarom direct vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking.