Smartfile: Vertrouwen terugkrijgen in je software

Het opschonen van een bestaande applicatie

  • Ruby on Rails
  • Platform
  • DevOps
  • Bauke
  • Ewout

Bauke en Ewout hebben hier aan gewerkt

Smartfile is een alles-in-1 softwarepakket voor fysiotherapeuten met enorm veel functionaliteiten. Zo kunnen gebruikers hun klantenbestanden bijhouden, helpt het met het organiseren van patiëntendossiers, biedt het een mogelijkheid om afspraken te beheren en houdt het ook nog eens de administratie bij. Een supertool dus!

De uitdaging: probleemloos toevoegen van features

De software van Smartfile is heel organisch gegroeid. Het bedrijf begon als start-up en heeft op de wensen van de markt ingespeeld. Door elke keer nieuwe functionaliteiten toe te voegen, hebben ze een stuk software ontwikkeld wat precies voldoet aan de vragen en behoeftes van hun klanten. Toen Smartfile bij ons aanklopte hadden ze prima software, maar ontbrak een stabiele basis. Dat uitte zich vooral in problemen bij het toevoegen van nieuwe features.

Waarom weinig vertrouwen een probleem is

Op het moment dat een applicatie instabiel is, gaat dat ten koste van het vertrouwen wat je hebt in je eigen applicatie. Als je rekening moet houden met alles wat er fout zou kunnen gaan, kan je niet langer zorgeloos coderen. Als jij een stuk code gaat schrijven, en elke keer als je de code toevoegt ben je bang dat misschien alles stuk zou kunnen gaan (of nog erger dat je applicatie niet alleen stuk gaat maar dat je ook nog data verliest), dan ga jij nooit de snelste zijn die dingen op de markt brengt. Het is dan vaak ook geen vraagstuk óf de software stuk gaat, maar eerder wanneer het stuk gaat. Op het moment dat het vertrouwen heel laag is in je systeem, dan zijn grote functionaliteiten eigenlijk überhaupt niet meer toe te voegen. Je moet dan zo veel dingen aanpassen en met zoveel dingen rekening houden (om maar te zorgen dat er niets stuk gaat), dat je daar liever niet meer aan begint. Nou is het als bedrijf natuurlijk super vervelend als je geen vertrouwen meer hebt in je eigen software, maar voor Smartfile was dat nog niet eens het ergste. In hun software werken hun klanten met patiënteninformatie. Als er ook maar één keer een bug is waarbij de klant de patiënteninformatie van een andere fysiotherapeut te zien krijgt, dan zijn ze in een klap al het vertrouwen in jouw software kwijt. Dat gebrek aan vertrouwen stagneert de groei van je bedrijf. Als je al het gevoel hebt dat je applicatie niet zo stabiel is als dat je graag zou willen, dan ga je het natuurlijk niet voor heel veel klanten uitrollen. Dat was bij Smartfile het grootste probleem: er was geen slecht stuk software, maar het vertrouwen in de eigen software ontbrak en daar waren goede redenen voor aan te wijzen. Daardoor was er ook niet genoeg vertrouwen om te zeggen: “oké, hier gaan we keihard mee groeien!”