Software laten ontwikkelen

Maatwerk software laten maken

Steeds meer bedrijven zijn afhankelijk van hun software. Of het nou gaat om het automatiseren van bedrijfsprocessen, het verbinden van medewerkers en klanten, het behalen (en behouden) van concurrentievoordeel of SaaS (Software as a Service); goede software staat aan de basis.

Wat is maatwerk software?

Maatwerk software is software die jou helpt om je werk beter, makkelijker en/of efficiënter te maken. Het bevat precies die functionaliteiten waar jouw bedrijf behoefte aan heeft, zonder dat je interne processen aan zal moeten passen. Het houdt rekening met bestaande bedrijfsprocessen en levert waarde door deze te koppelen, optimaliseren, automatiseren of te verbeteren. De mogelijkheden zijn eindeloos, denk bijvoorbeeld aan: een portal voor klanten, e-commerce toepassingen, een calculatie -of vergelijkingstool, een kennisplatform, een uitgebreid CMS (Content Management Systeem) of juist de koppeling tussen al deze processen.

Vrijblijvend kennis maken?

Je naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Bauke en Roland werken misschien wel samen aan jouw nieuwe project!
Bauke en Roland werken misschien wel samen aan jouw nieuwe project!

Kies je voor standaard software of maatwerk?

Gebruik je een bestaand softwarepakket of laat je software ontwikkelen op maat die precies voldoet aan jouw eisen? We hebben de belangrijkste voor en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen van standaard

 1. Uitgebreid getest door andere bedrijven (en daardoor vaak stabieler);
 2. Relatief lagere kosten;
 3. Snelle implementatie;
 4. Je bent niet zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van software.

Nadelen van standaard

 1. Je betaalt voor functies die je misschien niet gebruikt;
 2. Kan ook gebruikt worden door je concurrent;
 3. Mogelijkheden zijn vaak ‘standaard’;
 4. Jij past je bedrijfsprocessen aan aan de software in plaats van dat de software zich aanpast aan jouw specifieke wensen.

Voordelen van maatwerk

 1. Precies die functionaliteiten waar je behoefte aan hebt (en de ruimte om zorgeloos extra functionaliteiten toe te voegen);
 2. Software past zich aan aan jouw processen en koppelt diverse systemen naadloos aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan urenregistratie, (eigen) webapplicaties en datasystemen;
 3. Behoud concurrentievoordeel: jouw unieke werkproces waarmee je waarde toevoegt kan blijven bestaan;
 4. Maatwerk is schaalbaar: ook al ga je de komende jaren enorm groeien of andere eisen stellen aan bedrijfsprocessen, maatwerk software beweegt met je mee.

Nadelen van maatwerk

 1. Implementatie duurt vaak langer;
 2. Relatief hogere kosten;
 3. Keuze voor een juiste IT partner is cruciaal: niet elke partij waarborgt kwaliteit of draagt bijvoorbeeld het intellectuele eigendom van software over.
Software laten ontwikkelen?

Whitepaper: De uitdagingen van software outsourcing

Wil je software laten bouwen, dan kom je voor een berg keuzes te staan. Ga je bijvoorbeeld voor interne ontwikkeling of schakel je een extern bureau in? Hoe vind je dan een partij met verstand van zaken waar je niet meteen de hoofdprijs betaalt? Ga je op zoek naar snelle programmeurs of zoek je naar kwaliteit? En hoe beoordeel je eigenlijk de kwaliteit van een developer? Vooral bij software die essentieel is voor jouw bedrijfsprocessen kan een verkeerde keuze veel hoofdpijn opleveren. Denk bijvoorbeeld aan extra kosten, maar ook aan veiligheidsrisico’s of kwaliteitsproblemen. De keuze voor een betrouwbare ontwikkelaar is dan ook geen sinecure. We schreven een whitepaper waarin we de verschillende mogelijkheden van software outsourcing op een rij zetten. Er worden diverse voor- en nadelen van al deze opties belicht zodat je (kostbare) fouten kan voorkomen. Zo kan jij altijd een verantwoorde keuze maken voor de uitbesteding (of juist niet) van jouw software project.

"De do's en don'ts van development outsourcing" downloaden

Je naam*
Bedrijfsnaam
E-mailadres*
Telefoonnummer*

Nieuwe of oude codebase gebruiken?

Het verschil tussen nieuwe software laten bouwen of oudere software laten updaten

Vaak hebben bedrijven bestaande software die een aantal jaar geleden op maat is gemaakt. Als die software niet meer aan alle eisen voldoet, is het de vraag of je door kan ontwikkelen op wat er al is, of dat er meer winst te behalen valt met een schone lei. Welke keuze gepast is, heeft alles te maken met de huidige staat van je software. Heb je een stabiele basis en is je huidige software goed up-to-date gehouden, dan is doorontwikkelen op een bestaande codebase de meest verstandige kostenefficiënte optie. Is je software echter verouderd, niet zo stabiel als je graag zou zien of kan het de huidige vraag niet aan, dan is het verstandig om een keer te kijken naar de basis en die misschien wel helemaal opnieuw te schrijven.

Het risico van onvoldoende onderhouden software

Geen enkel bedrijf laat expres zijn software verouderen. Met grote regelmaat zien we situaties waar de groei van een softwareproduct harder gaat dan dat het (eigen) development team aan kan. Er zijn minder uren beschikbaar dan dat men graag zou willen, waardoor nieuwe functionaliteiten of bugfixes snel worden doorgevoerd in plaats van dat er tijd is voor een duurzame oplossing. Als zo’n situatie te lang aanhoudt, gaat dat op den duur ten koste van de stabiliteit van de software. Het risico van development op verouderde software is dat je zou kunnen bouwen op een instabiele fundering. Zonder vertrouwen in je software stagneert groei; je wordt voorzichtiger met nieuwe deployments, updates en functionaliteiten en je verliest precies díe voordelen die maatwerk software zo waardevol maken.

Een bedrijf dat bij ons aanklopte met precies dit probleem is Smartfile. Smartfile levert een alles-in-1 softwarepakket aan fysiotherapeuten met enorm veel functionaliteiten. Omdat er in hun software gewerkt wordt met patiëntinformatie hebben we besloten om de volledige basis aan te pakken en privacy en veiligheid voorop te zetten.

Smartfile helpt fysiotherapeuten met het organiseren van patiëntendossiers, agendabeheer en het bijhouden van de administratie.
Smartfile helpt fysiotherapeuten met het organiseren van patiëntendossiers, agendabeheer en het bijhouden van de administratie.

Hoe ziet maatwerksoftware er uit?

Het grote voordeel van maatwerk is dat je zelf precies bepaald waar je behoefte aan hebt en dus ook hoe het eruit moet zien. Daarin heeft de een een heel duidelijk beeld voor ogen, terwijl de ander eerder een globaal plan heeft. Als de precieze invulling nog niet duidelijk is, beginnen we graag met een inventarisatie van eisen en functionaliteiten in een zogenoemd digital product design; Door een inventarisatie te maken van de verschillende eisen, functionaliteiten en hun prioriteiten kunnen we ook een goede inschatting maken van de uiteindelijke ontwikkelkosten.

Brainstud ontwikkelde zelf een uitgebreid CMS, wij hielpen ze met een interactieve frontend die ze keer op keer kunnen hergebruiken
Brainstud ontwikkelde zelf een uitgebreid CMS, wij hielpen ze met een interactieve frontend die ze keer op keer kunnen hergebruiken

Digital product design was voor het bedrijf Brainstud niet nodig; ze wisten precies wat ze wilden hebben, maar miste de specifieke expertise om dat te ontwikkelen. Lees hier hoe we deze dynamische opleider hebben ondersteund met onze kennis en kunde op het gebied van interactieve frontends.

Bas
Software laten ontwikkelen voor jouw bedrijf?

Heeft jouw bedrijf behoefte aan software die speciaal is ontworpen om jullie bedrijfsprocessen te optimaliseren? Of kan je huidige maatwerk een update gebruiken? Neem contact op met Bas om de wensen van jullie bedrijf te bespreken. Dan geven we graag vrijblijvend een indicatie van de mogelijkheden bij 10KB om jullie software naar een hoger niveau te tillen.