De meeste SaaS-producten hebben abonnementen op verschillende niveaus. Van basic tot ‘premium gold ++’, allemaal met een eigen prijskaartje en functionaliteiten. Het kan een uitdaging zijn om verschillende gebruikers toegang te geven tot specifieke functies op basis van hun abonnement. Gelukkig is er een oplossing: feature flags! In dit blog zullen we de basisprincipes van feature flags bespreken, wat ze precies zijn en waarom je ze zou willen toevoegen aan jouw maatwerksoftware.
Flexibiliteit en controle met feature flags voor maatwerksoftware
Geschreven door Linda
Wat zijn feature flags?
Feature flags, ook wel bekend als feature toggles, zijn een techniek die ontwikkelaars in staat stelt om specifieke functies of stukjes code in hun software aan en uit te zetten, zonder dat er code-wijzigingen of uitgebreide releases nodig zijn. Hierdoor kun je verschillende gebruikersgroepen toegang geven tot verschillende functies, gebaseerd op bijvoorbeeld hun abonnement, rol of experimentele doeleinden. Feature flags worden dan ook veel gebruikt bij het A/B-testen (lees daar hier meer over) van nieuwe software onderdelen. Door een kleine groep gebruikers te voorzien van een nieuwe feature, kan deze uitgebreid getest worden en verminder je risico’s.
Waarom wil je feature flags gebruiken?
Het toevoegen van feature flags aan jouw maatwerksoftware biedt verschillende voordelen. Ten eerste stelt het je in staat om geleidelijk nieuwe functies uit te rollen door ze alleen beschikbaar te maken voor een beperkte groep gebruikers. Dit kan helpen om risico's te beperken en feedback te verzamelen voordat de functie breder wordt uitgerold.
Daarnaast bieden feature flags de mogelijkheid om functies snel uit te schakelen als er zich problemen voordoen. In plaats van het terugdraaien van een hele release, kun je eenvoudigweg de feature uitschakelen om gebruikers de toegang tot de betreffende functie te ontzeggen, terwijl je het probleem oplost.
Bovendien kunnen feature flags gebruikt worden voor het personaliseren van de gebruikerservaring. Door verschillende functies aan en uit te zetten op basis van specifieke criteria, kun je je software aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van individuele gebruikers of gebruikersgroepen.
Tot slot kunnen feature flags er ook voor zorgen dat je de gebruiker voorziet in hun behoefte, tegen een scherpe prijs. Veelal gebruiken mensen maar een deel van je software en dit deel kan je dus gunstiger prijzen voor de eindgebruiker. Maar het zorgt er ook voor dat je specifieke (nieuwere) features als add-on kan verkopen.
Hoe voeg je feature flags toe?
Feature flags kunnen worden geïmplementeerd op verschillende manieren, afhankelijk van je huidige softwarestack en voorkeuren. Dit kan variëren van het toevoegen van conditionele statements in de code, tot het gebruik van externe tools of services die de toggling voor je regelen. Het is belangrijk om een flexibel en schaalbaar systeem te kiezen dat gemakkelijk kan worden onderhouden en beheerd. Kunnen wij je wel mee helpen overigens ;)
Wanneer wel en wanneer niet
Het gebruik van feature flags is vooral zinvol in situaties waarin je behoefte hebt aan flexibiliteit en controle over het uitrollen van nieuwe functies. Als je regelmatig nieuwe functies ontwikkelt of een uitgebreid productaanbod hebt, kan het implementeren van feature flags je helpen om geleidelijk te groeien en feedback te verzamelen van gebruikers voordat je functies breed uitrolt. Aan de andere kant kan het toevoegen van feature flags ook enige complexiteit met zich meebrengen, vooral als je veel verschillende functies en gebruikersgroepen hebt. Het is belangrijk om een goede strategie en structuur te hebben voor het beheren en onderhouden van je feature flags om een overmatige complexiteit te voorkomen.
Tot slot
Feature flags bieden een krachtige manier om flexibiliteit en controle toe te voegen aan jouw maatwerksoftware. Door functies aan en uit te schakelen op basis van specifieke criteria, kun je verschillende gebruikersgroepen toegang geven tot gepersonaliseerde functionaliteiten en nieuwe functies geleidelijk uitrollen. Hoewel het gebruik ervan enige complexiteit met zich mee kan brengen, kunnen de voordelen opwegen tegen de nadelen, vooral in situaties waarin iteratieve ontwikkeling en feedback verzamelen belangrijk zijn.