Het is eindelijk zo ver! Het is duidelijk wat voor applicatie we gaan maken, hoe het moet werken en hoe het er uit gaat zien (meer over de ontwerpfase van maatwerksoftware lees je hier). Nu mogen we gaan doen waar we in zijn gespecialiseerd: development. Het ontwikkelen van web-based software gebeurt in een speciale ontwikkelomgeving, waar wij volop kunnen experimenten. Of het nou gaat om de ontwikkeling van een compleet nieuwe applicatie of het toevoegen van extra features: we beginnen met het kloppen van code. Om eerlijk te zijn is dit vaak onze lievelingsstap: het oplossen van de puzzel hoe we software precies dát kunnen laten doen wat we er van verwachten. En dat alles zo efficiënt, snel, betrouwbaar en toekomstbestendig mogelijk!
OTAP: Ontwikkelen, Testen, Acceptatie & Productie
Wij werken volgens een OTAP-straat. ‘Een straat? Jullie bouwen toch webapplicaties?’ Klopt. Deze straat moet je zien als een proces dat bestaat uit vier fases: Ontwikkelen, Testen, Acceptatie en Productie.
Ontwikkelen
Stap voor stap door de OTAP-straat
Testen
Het waarborgen van de kwaliteit
Code is pas goede code als het doet wat het moet doen. In deze fase wordt ieder stukje code dat wij hebben geschreven direct getest op een testserver. Dit testen gebeurt automatisch, dus eventuele bugs worden direct opgemerkt en vervolgens - uiteraard - ook opgelost. In deze controle wordt niet alleen gelet op correctheid van code, maar ook op eventuele veiligheidslekken. Doordat alles wat we ontwikkelen direct en continu wordt getest, zijn wij er zeker van dat alles ook daadwerkelijk functioneert wanneer het de acceptatie- en later de productieomgeving bereikt. Geen fingers crossed en hopen op het beste wanneer het product live gaat, maar de zekerheid van een functionerende applicatie. Omdat dit testen volledig geautomatiseerd is, houden we tijd over voor wat wij echt belangrijk vinden: gebruiksvriendelijke en vooruitstrevende webapplicaties bouwen.
Acceptatie
We need your feedback!
Komt de software ongeschonden door de testfase? Dan is het tijd dat jij gaat beoordelen of alles naar wens is. Als opdrachtgever zal je vooral de acceptatieomgeving zien. In deze afgeschermde omgeving kun je de webapplicatie uitproberen zonder dat dit invloed heeft op de live-versie. Wij kunnen wel in onze nopjes zijn over de software die we hebben gebouwd, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat jij tevreden bent. Toch nog iets aanpassen of toevoegen? Geen probleem, OTAP zorgt ervoor dat wijzigingen makkelijk kunnen worden uitgevoerd.
Productie
Ready, Set, Live!
Tevreden over jouw product? Dan is de laatste stap naar de productieomgeving snel gezet. Doordat alle fases in de OTAP-straat op elkaar zijn afgestemd, verloopt deze laatste stap probleemloos. OTAP zorgt voor een gestroomlijnde ontwikkeling van software. Dat is fijn, maar nog niet alles. Deze manier van werken zorgt er namelijk ook voor dat het doorontwikkelen van software zonder problemen verloopt. Wil je na de oplevering nog aanpassingen doorvoeren? Ook dat is zo gepiept. Het bouwt nou eenmaal net even wat fijner op een stevig fundament, dan verder bouwen op rommelige code. En dat is wel zo prettig als je nog toekomstplannen hebt.
Niet zo statisch als het lijkt
De OTAP-straat klinkt zo als een star, rechtlijnig stappenplan. Echter gaat het ontwikkelen van software tegenwoordig veel vaker continu door, dan dat er zulke duidelijke stappen zijn. De essentie van de OTAP-straat blijft hetzelfde, maar wij gebruiken graag de laatste technieken om softwaredevelopment zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo maken we tijdens alle stappen gebruik van continuous development; door zo veel mogelijk te automatiseren leveren we sneller, betere software. Ook maken we steeds vaker gebruik van Review Apps waarmee we de implementatiesnelheid van nieuwe features verhogen.