In 2020 stond Python nog op de 3e plaats van meest populaire programmeertalen volgens de Tiobe Index, maar sinds eind 2021 prijkt Python bovenaan diezelfde lijst. Die stijging in populariteit is eenvoudig te verklaren als je weet waar Python goed in is: het analyseren van Big Data en Machine learning.
Python
De laatste jaren neemt de populariteit van de programmeertaal Python steeds meer toe. Niet zo gek als je bedenkt dat het een ideale taal is als je te maken hebt met Big Data.
Populair met een reden
De kracht van Python
Een script in Python is gemiddeld genomen drie keer zo compact als eenzelfde script in een andere taal. Die compactheid geeft op verschillende niveaus voordelen. Zo is het voor ons als developers relatief eenvoudig om in een kortere tijd een applicatie te ontwikkelen. Ook samenwerken wordt hierdoor een stuk eenvoudiger; Python is erg overzichtelijk en laat vaak in één oogopslag wel zien waar een ander is gebleven. Maar ook voor de gebruiker geeft die compactheid voordelen; ook al moet een applicatie enorm veel data ophalen, met Python blijft zo’n applicatie goed reageren.
Deze bedrijven plukken de vruchten van Python
Uitblinker op het gebied van Big Data, machine learning & kunstmatige intelligentie
We genereren met zijn allen steeds meer data. Python is uitermate geschikt voor het verwerken van al deze grote hoeveelheden data en de analyse daarvan. Zo maken bijvoorbeeld Disney en Sony Dreamworks gebruik van Python voor het renderen van hun animaties en films. Spotify gebruikt Python voor de backend en de data analyse van hun gebruikers. Uber gebruikt Python voor het voorspellen van wachttijden en ook de volledige backend van Instagram draait op Python. Ook bedrijven zonder miljoenen gebruikers zien de voordelen van een programmeertaal die geen enkel probleem heeft met dataverwerking. Zo wordt Python gebruikt door NASA bij het verwerken van veel van hun data.
Een alleskunner of toch niet?
Zal je Python vanaf nu dan maar voor alles moeten gebruiken? Hoewel het een prachtige taal is door de voordelen die hierboven zijn genoemd, geven precies dezelfde voordelen ook minder fijne aspecten. Zo is de compactheid ideaal voor het snel ontwikkelen van applicaties, maar door het ontbreken van zaken als Typesafe (wat een taal als TypeScript bijvoorbeeld wel heeft), zal je meer automatische tests moeten schrijven om de stabiliteit van de code te kunnen waarborgen. Vooral bij grote applicaties geeft dit weer extra werk.
Voordelen
- Python is relatief eenvoudig te leren, ook voor minder ervaren developers.
- Compatible met services als AWS.
- Enorme bibliotheek met kant en klare code.
Nadelen
- Python is écht heel geschikt voor het verwerken van data. Wil je iets anders dan dat, dan zijn andere talen beter geschikt.
- Python is minder geschikt als je focus ligt op memory optimization.