Weet jij hoe je zorgt dat je niet afhankelijk wordt van één softwarepartij (waardoor switchen naar een andere partij heel er prijzig of zelfs onmogelijk wordt)? Door op een aantal (eenvoudige) zaken te letten voorkom je afhankelijkheid op de lange termijn. In dit blog lees je wat vendor lock-in precies is en hoe je de impact ervan minimaliseert.
Vendor lock-in: met deze vier concrete tips voorkom je afhankelijkheid van je leverancier
Geschreven door Linda
Wat is vendor lock-in?
Stel je voor dat je op zoek bent naar een op maat gemaakt platform. Je komt uiteindelijk uit bij een partij die voor een mooie prijs prachtige resultaten belooft en dat alles nog sneller opgeleverd kan worden dan je had verwacht. Ze werken met een heel hip nieuw framework, waar ze al goede resultaten mee hebben behaald en je besluit met deze groep in zee te gaan.
In de ideale situatie komt je partij zijn beloftes na. Maken ze binnen budget en tijdsafspraak een prachtig platform voor je, wat ze nog jarenlang onderhouden en waarmee je bedrijf prachtig kan groeien. Maar wat nou als die partij er veel langer over doet dan je had verwacht en de verwachte opleverdatum elke maand verder wordt opgeschoven? Of wat nou als dat platform helemaal niet zo snel en flitsend blijkt, maar juist elke keer nieuwe foutmeldingen geeft? Overstappen naar een andere ontwikkelaar zou altijd een optie kunnen zijn, maar er zijn situaties waar dat zeer lastig kan worden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je huidige partij draagt het intellectueel eigendom van de software niet over;
- Je krijgt geen toegang tot de broncode;
- De kwaliteit van de code is zo laag, dat er niet op doorontwikkeld kan worden;
- Je ontwikkelaar heeft gekozen voor een framework of taal die zo ‘uniek’ is, dat het bijna onmogelijk is om andere partijen te vinden die hier ervaring mee hebben.
In dit soort gevallen spreek je van vendor lock-in: er is een situatie ontstaan waar jij als afnemer afhankelijk bent geworden van één enkele leverancier, waarbij je niet kan veranderen van leverancier zonder dat dit aanzienlijke kosten of ongemakken met zich meedraagt.
Waarom is leveranciersafhankelijkheid een probleem?
Als jouw leverancier goed werk levert, binnen de afspraken, voor een fijne prijs, dan is die afhankelijkheid ‘an sich’ eigenlijk geen probleem. Het wordt pas een probleem op het moment dat je door die afhankelijkheid misschien meer moet gaan betalen, je niet tevreden bent over de kwaliteit of je een bepaalde flexibiliteit mist. Aangezien er ongelofelijk veel bedrijven zijn die maatwerk software leveren, heb je als afnemer eigenlijk een best sterke positie. Er is keuze genoeg en je bent dus niet verplicht om te kiezen voor een partij waar je later misschien niet meer vanaf komt. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten.
Met deze 4 tips voorkom je vendor lock-in
1. Maak contractuele afspraken over het eigenaarschap van componenten, gegevens, licenties en intellectueel eigendom.
Is de code van jou of van de ontwikkelaar? En staan zaken als hosting op naam van jouw bedrijf, of loopt dat ook via de ontwikkelende partij? Hoe meer toegang en rechten jij hebt tot alles wat voor jou ontwikkeld wordt, hoe kleiner de kans dat een ontwikkelaar je code bij wijze van kan ‘gijzelen’.
2. Maak tijd vrij om je te verdiepen in de technologische systemen die de ontwikkelaar voorstelt.
Je hoeft echt niet te weten hoe je precies een endpoint figureert in GraphQL, maar wel dat GraphQL een populaire open-source taal is die gebruikt wordt door veel grote bedrijven als Facebook, Spotify, Github, Pinterest & Twitter. Het vinden van een ander bedrijf wat hier ervaring mee heeft zal dan ook niet zo moeilijk zijn en je hoeft niet bang te zijn voor de kinderziektes van een nieuwe programmeertaal. Meer informatie over GraphQL vind je hier.
3. Stel een exit-strategie op
Door bij aanvang van de samenwerking al na te denken over een exit-strategie, maak je bewuste keuzes. Hoe zit het bijvoorbeeld met de looptijd en opzegtermijn van het contract? Vergeet niet om deze strategie te onderhouden gedurende de looptijd van de samenwerking.
4. Zoek een IT partner met gedeelde normen en waarden
Dit lijstje begint een beetje te lijken op een ‘zo vind je de ideale date’ stappenplan, maar daten tussen mensen of bedrijven verschilt in dat opzicht ook niet zo veel van elkaar. Hecht jouw bedrijf veel waarde aan snel-snel-snel en neem je genoegen met bijkomende slordigheidsfoutjes, dan word je niet gelukkig van een ontwikkelaar die pietje precies de tijd neemt om alles tot in de puntjes uit te werken en andersom. Zeker bij een intensieve en langdurige relatie met je leverancier verminderen gedeelde normen en waarden het risico op benadeling.
Je hoopt natuurlijk altijd een samenwerking aan te gaan waar beide partijen super tevreden over zijn. Mocht dat nou om wat voor reden dan ook niet het geval zijn, dan ben je met deze tips in ieder geval verzekerd van een scheiding in jullie wegen met zo min mogelijk hobbels.