Waarom wij gebruik maken van review apps:

In deze 5 situaties zijn review apps een goed idee

Wij vinden review apps één van de nuttigste manieren om de draagkracht van software-ontwikkeling binnen een bedrijf te vergroten, ontwikkeling te versoepelen en kwaliteit te waarborgen. Benieuwd of review apps functioneel kunnen zijn voor jouw volgende software-project? In dit blog lees je wat review apps nou precies zijn, wanneer ze relevant zijn (en wat ze dan opleveren) en wanneer ze eigenlijk niet nodig zijn.

  • Linda

Geschreven door Linda

Wat zijn review apps?

Review apps zijn een efficiënte en gemakkelijke manier voor bedrijven om de voortgang van hun software-ontwikkeling te volgen. Ze bieden een platform waarop developers hun werk kunnen laten zien aan stakeholders van het project, zodat ze feedback kunnen geven en vragen kunnen stellen voordat het eindproduct wordt uitgebracht. Review apps geven ook niet-developers de mogelijkheid om de verschillende aspecten van de software-ontwikkeling te bekijken, zoals het ontwerp van de gebruikersinterface, de functionaliteit van een stuk software en de prestaties.

Review apps kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de behoeften en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt. Sommige review apps bieden alleen de mogelijkheid om het ontwerp en de functionaliteit te bekijken, terwijl andere review apps ook geavanceerde functies bieden zoals het testen op verschillende apparaten en het bijhouden van fouten en problemen.

5 situaties waarin review apps handig zijn

1. Bij software met heel veel features

In de klassieke GitFlow stuur je je code per feature naar een staging server (testomgeving). Nadat een aantal functionaliteiten zijn toegevoegd, wordt alles getest en vervolgens zet je het hele pakketje aan software live. Als je gebruik maakt van review apps, dan heb je niet één staging server, maar elke feature heeft zijn eigen testomgeving. Dit verkort je time to market aanzienlijk. In plaats van wachten op een grote update, is continuous development ineens de norm geworden en kan je features sneller uitrollen.

2. Draagkracht vergroten

Soms zijn er van die projecten waar een flinke groep mensen bij betrokken is. Daar kunnen projecten vaag en onduidelijk van worden. Wat is nou precies de bedoeling? Hoe gaat het er concreet uitzien? Review apps stellen stakeholders in staat om functionele specificaties te beoordelen en feedback te geven. Dit helpt bij het verifiëren van de juistheid van de vereisten, het identificeren van ontbrekende functionaliteit en het verbeteren van de functionele documentatie. Je kan in een vroeg stadium al bijsturen en zorgen dat precies datgeen gemaakt wordt wat de bedoeling is.

3. Usability testen toepassen

Gebruikersgemak staat steeds vaker centraal bij de ontwikkeling van software. Met review apps kan je een testgroep van gebruikers je software al laten testen, nog ver voor livegang. Dit helpt bij het identificeren van usability-problemen, visuele inconsistenties en het verbeteren van de algehele gebruiksvriendelijkheid van de software.

4. Samenwerking bevorderen

Als je software maakt in opdracht van een ander bedrijf (wat bij ons vaak het geval is), dan is het van essentieel belang dat je klant tevreden is met het eindproduct. Uiteraard proberen we van tevoren zo duidelijk mogelijk te krijgen wat precies de bedoeling is, maar het project waar tussentijds niets veranderd en het eindresultaat niets ‘extra’s’ bevat zijn wij nog niet tegengekomen. Die flexibiliteit is mede mogelijk door review apps. Wij zetten een feature klaar, beginnen ondertussen al aan de volgende en de klant kan op eigen tempo alles bekijken, testen en bijsturen. Zo zorgen we dat het eindproduct voldoet aan de verwachtingen en behoeften van de klant. Daarnaast helpen review apps ons ook om de communicatie te verbeteren. Door de voortgang van de ontwikkeling te delen via een online platform, kan onze klant op elk moment van de dag vragen stellen en feedback geven, zodat wij snel kunnen reageren en eventuele problemen kunnen oplossen.

5. Voor kwaliteitsdoeleinden

Omdat alle losse onderdelen of features van de software los van elkaar te testen zijn, is het ook mogelijk met review apps om heel specifieke dingen te testen en optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingsmaatregelen waarbij je kwetsbaarheden, naleving van beveiligingsstandaarden en het verbeteren van de algehele beveiliging van de software kan identificeren. Maar ook voor het vinden van knelpunten, optimalisatiemogelijkheden, het verbeteren van de algehele reactietijd en de schaalbaarheid van de software.

Wanneer zijn review apps niet relevant?

Bij relatief simpele software die niet regelmatig nieuwe features krijgt of bij kleinere projecten zijn review apps niet zo nuttig. Als een project werkt met een klein aantal ontwikkelaars en stakeholders, kan het efficiënter zijn om rechtstreeks te communiceren en feedback te verzamelen zonder een specifieke app te gebruiken. Daarnaast is het gebruik van review apps vaak niet gratis (op abonnement basis) en bij een beperkt budget kan je beter kiezen voor alternatieven zoals handmatige code reviews of interne feedbacksessies, om de kosten laag te houden.

Dus, doen of niet?

Hoewel review apps tijd en geld kunnen kosten, kunnen ze ook leiden tot een positieve ROI voor bedrijven die software uitbesteden. Door het gebruik van review apps kan het ontwikkelproces sneller en efficiënter verlopen, wat kan leiden tot een lagere totale kostprijs van het project. Bovendien kan het gebruik van review apps ook leiden tot een betere kwaliteit van de software, met een hogere tevredenheid van gebruikers en mogelijk ook tot meer klanten en hogere inkomsten tot gevolg. Of review apps relevant zijn is dus zeer project gebonden, maar het overwegen meer dan waard!

Wil je gebruik maken van review apps?

Als review apps relevant lijken voor het stroomlijnen van je ontwikkelprocessen, dan kunnen we je daar natuurlijk altijd mee helpen. Stuur ons een berichtje en dan helpen we je verder!