Ons verhuis-avontuur: van de Splendorfabriek naar de Vasim!

Eindelijk! Afgelopen vrijdag 10 november was het zover. We lieten ons geliefde oude kantoor in de Splendorfabriek achter ons om een nieuw hoofdstuk te beginnen in een gloednieuwe kantoor in de Vasim. Na maanden van voorbereiden, plannen en klussen (terwijl het oude kantoor steeds verder uit elkaar viel) zijn we deze week eindelijk aan het werk op onze nieuwe plek. We zijn heel trots op het resultaat en nemen je graag mee in het avontuur wat twee jaar geleden al ontstond.

  • Linda

Geschreven door Linda

Beginnen met een wens

Vanaf het moment dat Ewout en Roland 10KB hebben opgezet, zit het kantoor in een van de ruimtes van de Splendorfabriek in Nijmegen. In het begin was dat nog een relatief klein kantoortje. Na personeelsuitbreiding besloten ze de ruimte ernaast ook te huren (en de tussenmuur open te breken), maar na acht jaar begonnen we daar ook een beetje uit te groeien. Twee jaar geleden ontstond daardoor een duidelijke wens: we zijn op zoek naar een fijn, ruim kantoor, wat er vooral niet te veel uit ziet als een kantoor. Alles wat op een industrieterrein zit valt af en systeemplafonds zijn verboden. Na ruim een jaar zoeken vonden we de perfecte locatie: de Vasim in Nijmegen.

De geschiedenis van onze nieuwe thuisbasis

Het is een pand met een uitgebreide historie en bijpassend karakter. Net na de Tweede Wereldoorlog werd de Vasim in 1948 gebouwd als onderdeel van de kunstzijdespinnerij NYMA. Vanaf 1985 kreeg het gebouw een nieuwe functie waar ze nu nog steeds haar naam aan te danken heeft. In de 15 jaar die daarop volgde was het gebouw namelijk in gebruik als vliegasfabriek onder de naam VliegAsSInterMaatschappij. Het lege fabriekspand werd in 2002 weer in gebruik genomen met wederom een nieuwe functie: als creatieve broedplaats onderdak bieden aan ruim 40 kunstenaars en culturele bedrijven vanuit Stichting Cultuurspinnerij. De gemeente Nijmegen breekt al jaren haar hoofd over de toekomst van dit bijzondere pand. In 2008 begonnen ze met het verzamelen van nieuwe ideeën, in 2012 besloot de gemeente dat het een oorlogsmuseum zou worden, maar twee jaar later werd dat plan weer afgeblazen. In 2020 waren de plannen dan eindelijk duidelijk: het hele NYMA terrein zal zich ontpoppen tot nieuwe Nijmeegse hotspot. Doorbouwend op de roots van de cultuurspinnerij is er ruimte voor cultuur, creatief ondernemerschap, sport, evenementen en horeca. We vinden het een hele eer dat wij daar een onderdeel van gaan uitmaken.

Het grote plan

Toen we ruim een jaar geleden te horen kregen dat we een van de bogen mochten gaan transformeren tot ons kantoor, was er ook nog wel heel veel op transformatiegebied te doen. Onze toekomstige ruimte was simpelweg een (zeer ruime) betonnen doos van ongeveer 300m2 en zo’n 11 meter hoog. Om te voorkomen dat het een kille, kale, akoestische nachtmerrie zou blijven, gingen we in gesprek met een architect. Bob Romijnders maakte eind oktober 2022 een prachtig plan wat perfect aansloot met onze oorspronkelijke wens. Een open, licht, ruim en groen kantoor. Verdeeld over twee verdiepingen vind je de bureaus boven en is er op de begane grond vooral veel ruimte om te ontspannen, wat te eten en te drinken, een spelletje te spelen of met elkaar te overleggen. Van het ‘tweede woonkamer gevoel’ zal ook dit kantoor weer doordrenkt zijn.

Het zware werk

Na weken van mailen met aannemers, het opvragen van tientallen offertes en heel veel uitspraken als: “oh, hier moeten we ook nog iemand voor hebben”, besloten we samen te gaan werken met MVL. MVL is gespecialiseerd in metaal techniek en wilde de bouw van de staalconstructie graag realiseren. Daarnaast hebben ze ook geweldig meegedacht in de rest van onderdelen van de bouw en passende vakmensen voor ons gevonden. Met alleen een staalconstructie waren we er duidelijk nog niet. Er moesten wandjes geplaatst, muren geschilderd, vloeren gelegd en glazen wanden geplaatst. Van Berkum hielp ons na te denken over het binnenklimaat en vervolgens duurzame oplossingen te bieden waardoor we deze ruimte zo efficiënt mogelijk kunnen koelen en verwarmen. Daarnaast konden we ook een hoop zelf. De collega’s die het leuk vinden om (af en toe) te klussen hebben tientallen lampen opgehangen, meters aan plinten geverfd, twee trappen afgelakt, vensterbanken geschilderd en vooral heel veel op steigers gestaan (dat krijg je toch al snel als je laagste plafond vier meter hoog is). Het was een periode van zwoegen, waarin we samen steeds dichter bij ons doel kwamen.

Ondertussen in de Splendorfabriek

Vanaf het moment dat de plannen voor het nieuwe kantoor concreter werden, begon ons oude kantoor langzaam tekenen van verval te vertonen. De printer ging stuk (we kopen geen nieuwe, want we gaan straks toch verhuizen), de maler van het koffiezetapparaat hield ermee op (laten we gemalen bonen kopen, want het nieuwe kantoor krijgt toch een fancy nieuw apparaat) en de stroom is in een half jaar tijd vier keer voor langere tijd uitgevallen. Oftewel: onze timing had niet beter kunnen zijn! En het maakt ook dat je met zijn allen nog meer uitkijkt naar die ‘gave nieuwe plek’

Klaar om te verhuizen

De dag voor de verhuizing hebben we met een klein clubje het oude kantoor ingepakt in dozen. Dan blijken er toch wel heel veel herinneringen (en spullen) opgeslagen door de jaren heen. Lunchen moest die dag buiten de deur, want de hele keuken was in een moordtempo door Robin ingepakt. Aan het eind van de dag konden uiteindelijk ook alle computers en schermen losgekoppeld worden en waren we klaar voor de grote dag.

Het 'moment suprême'

Ook de verhuisdag zelf was één grote uitdaging. Om 8:45 verzamelden we voor de laatste keer bij de Splendorfabriek. Als laatste uiting van murphy's law was op deze specifieke ochtend de goederenlift stuk. Gelukkig hadden we een verhuisbedrijf ingeschakeld, maar door die kapotte lift duurde het inladen wat langer dan we hadden verwacht. In de Vasim zitten we ook op de eerste verdieping. We hadden de mazzel dat onze buren Vasim Events twee grote goederenliften hebben waar we gebruik van mochten maken. Na een dag van veel sjouwen, bureaus uit- en in elkaar schroeven en het uitpakken van heel veel dozen, waren we dan eindelijk klaar. Als afsluiter van de dag hebben we met zijn allen geproost op het nieuwe kantoor terwijl we de nieuwe muziekinstallatie hebben getest. We kunnen niet wachten om deze plek onze nieuwe thuisbasis te laten worden!

Wil je ook een kijkje komen nemen?

We nodigen je graag uit op ons nieuwe adres: Kolk 7 in Nijmegen (hoewel Google dit adres op dit moment nog niet (h)erkent). We staan te popelen om onze nieuwe stek aan je te laten zien!