De voor- en nadelen van een kantoorhond: dit zijn onze bevindingen

Sinds april 2021 slentert Golden Retriever ‘Pippa’ door onze wandelgangen. We kregen haar gratis en voor niets bij onze nieuwe content marketeer Linda. 10KB is onze tweede huiskamer en we staan altijd wel open voor nieuwe ideeën of inzichten; daarom besloten we het fenomeen ‘de kantoorhond’ ook een kans te geven.

  • Pippa

Geschreven door Pippa

Wat zegt onderzoek

Dat een hond een fijne toevoeging kan zijn aan het kantoor wordt door een bult onderzoeken – zoals deze en deze – bevestigd. Zo werkt kijken naar een hond stress-verlagend, verbeteren prestaties met een huisdier in de buurt, vergemakkelijkt een hond het maken van sociaal contact, ben je met een aai voorzien van een nieuwe bult oxytocine (gelukshormoon) en zorgen de wandelingen voor een frisse neus met bijpassend leeg hoofd. Dat klinkt natuurlijk allemaal geweldig, maar hoe ervaren we dat bij 10KB zelf?

De voordelen

Wij vinden Pippa op kantoor vooral heel erg gezellig. Bij binnenkomst maakt ze altijd een rondje langs alle collega’s, waarbij ze uitgebreid kwispelend blijft staan bij de mensen die haar graag willen aaien. Ze weet precies bij wie ze een brokje kan halen en bepaalt haar ligplaats vaak op basis van hoeveel brokken iemand nog op zijn of haar bureau heeft liggen. Ook zien we vaak op momenten dat iemand zuchtend en steunend vastloopt in het werk, Pip dan de eerste is om er een sprintje heen te trekken en er naast te gaan zitten. Je ziet dan vaak een hand over dat koppie gaan, er wordt even een paar keer diep adem gehaald en de persoon in kwestie kan weer door. We zien dat ‘even spelen met Pippa’ vaak wordt gebruikt als ontspanmoment op de dag en de wandelmomenten een super fijne gelegenheid geven om juist diepere persoonlijkere dingen te delen ipv enkel werkgerelateerde zaken. Ook merken we dat een hond op het kantoor een leuke ijsbreker is voor klanten en sollicitanten. Er is meteen iets om over te praten, wat de sfeer absoluut ten goede komt.

De nadelen

Heel eenvoudig: niet iedereen is fan van honden. En dan hebben we het niet alleen over Pip haar karakter, maar vooral ook hoeveel haar ze verliest en de hoeveelheid kwijl op schone kleren. Sinds Pippa er is draait de robotstofzuiger overuren, moet het tapijt regelmatig even extra geveegd worden en liggen er aan het eind van de dag op diverse locaties hoopjes karton (omdat ze zo graag lege eierdozen versnippert). Nou heeft Pip heel goed door bij wie ze bij haar begroetingsrondje een aai kan halen, en wie daar minder van gecharmeerd zijn, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Tot nu toe hebben we geen mensen op kantoor die last hebben van een allergie, maar als de perfecte sollicitant voorbij komt en die blijkt een allergie te hebben, dan is dat wel weer iets waar we over na moeten denken.

Wat we van tevoren niet hadden kunnen bedenken

Een tijdje terug maakten we voor Pippa een account aan op Linkedin. Wat begon als leuk kijkje achter de schermen, bleek achteraf een slimme zet te zijn op HR gebied. De sollicitatieaanvragen stijgen de pan uit en we hebben gemiddeld vijf keer zo veel kwalitatieve sollicitanten (die we eigenlijk allemaal wel heel graag aan zouden willen nemen) dan voorheen. Dat valt natuurlijk echt niet allemaal te wijten aan onze Pip, maar het is een prachtig bijkomend voordeel.

Dingen om rekening mee te houden

Voor ons wegen de voordelen absoluut op tegen de nadelen, maar voordat jouw bedrijf morgen een kantoorhond ‘regelt’ is het misschien wel nog even verstandig om hier een aantal kanttekeningen te noemen. Zo is absoluut niet elke hond geschikt als kantoorhond. Pippa is een relaxte, sociale hond, die amper blaft, prima luistert en vrolijk wordt van alle aandacht die ze krijgt. Ze heeft plekjes genoeg om uit te rusten en heeft aan het eind van de dag één eigenaar met wie ze naar huis gaat en waar ze in het weekend verblijft. We hebben een uitgebreid consult aangevraagd van een Kynologisch Gedragstherapeut om te waarborgen dat het niet alleen voor ons, maar ook voor de hond een fijne plek is om te zijn. Tot slot hebben we duidelijke afspraken gemaakt rondom de lunch (en het eten wat Pip dan dus niet van tafel krijgt), weet iedereen hoe je de hond wegstuurt (als je even geen zin in haar hebt) en waarschuwen we visite dat ze een hond kunnen verwachten. Onder aan de streep is een hond een levend wezen met een uniek karakter en geen ‘leuke marketingtool die misschien ook nog eens zorgt voor vrolijke medewerkers’.

Conclusie

Wij zijn hier dol op Pippa en vinden het fijn dat ze met haar vrolijke zwiepstaart door het pand heen hobbelt. Op het gebied van werkgeluk voegt ze écht iets toe en dat alles in ruil voor een incidenteel brokje of een intens kroelmoment. Ook al werkt ze part-time en slaapt ze regelmatig onder werktijd, we hopen dat ze nog vele jaren mee naar kantoor kan.

Pippa
Pippa op kantoor ontmoeten?

Dan scoor je bij haar extra punten door een lege eierdoos mee te nemen om op te kauwen of een stukje gedroogde runderlong.