Fabriquartz

Hoe DevOps alles schaalbaar maakt

Fabriquartz logo mockup

De opdrachtgever: Fabriquartz

Goederentransport, dat moet je goed plannen

Steeds meer verkeer verplaatst zich naar de digitale wereld, maar voor veel goederen geldt nog steeds dat deze per trein van A naar B verplaatst moeten worden. Uiteraard lenen de logistieke processen rondom dit transport zich er wel voor om door middel van geavanceerde software gestructureerd en geoptimaliseerd te worden. Een business waar Fabriquartz zich al meer dan 10 jaar in heeft gespecialiseerd.

De uitdaging: schaalbare software

Complexe planningssoftware ontrafeld

De uitdaging bij Fabriquartz zat ‘m vooral in de architectuur van de software. Fabriquartz kwam bij ons met drie applicaties waarvan de server in het beheer was van de klant. Bij enkele klanten zorgt dit nog niet direct voor zichtbare problemen, maar op deze manier raakt code al gauw verweven met de server, wat kwetsbare en moeilijk aan te passen software oplevert. Dit is vragen om moeilijkheden wanneer je gaat opschalen. Niet handig dus als je de ambitie hebt om je software aan meerdere klanten aan te bieden!

De oplossing: overzicht en veiligheid

Alles in een overzichtelijke Virtual Private Cloud

Om te beginnen hebben we het serverbeheer anders ingericht. We hebben gekozen voor een cloud hosting-oplossing van AWS (Amazon Web Services). De kant-en-klare softwarepakketten van AWS maken het mogelijk alle functionaliteiten in containers te laten draaien, óók de server. Zo wordt er een duidelijke scheiding gemaakt tussen server en code, en zijn elementen die niet naar behoren functioneren snel te vervangen zonder dat dit gevolgen heeft voor de rest van de applicatie.

AWS biedt ook de mogelijkheid een VPC (Virtual Private Cloud) op te zetten, wat je kunt zien als een soort privé-internetnetwerk. In zo’n VPC kan de database geïsoleerd worden in een Private Subnet, waardoor informatie niet onverhoopt op internet kan belanden. Alle data dus veilig op één plek; extern van server en code.

Om de flexibiliteit te garanderen die schaalbare software nodig heeft, was Docker Swarm onmisbaar. Deze tool, die ook door AWS wordt aangeboden, kan namelijk overweg met alle servers en maakt het beheren van containers een stuk gemakkelijker. Door te kiezen voor IaC (Infrastructure as Code) kunnen alle serverinstellingen geprogrammeerd worden. Zo kan iedere developer ermee overweg, zonder dat hier een systeembeheerder aan te pas hoeft te komen.

Het resultaat: op-en-top DevOps

Een flexibel en veilig systeem waar je op kan bouwen

Door deze oplossingen toe te passen hebben we een schaalbaar systeem ontwikkeld dat zonder al te veel aanpassingen probleemloos aan meerdere klanten aangeboden kan worden. Door het herstructureren van server, functionaliteiten en database, is het doen van aanpassingen een piece of cake en is de kans op datalekken nihil. Met deze nieuwe architectuur is zowel de ontwikkeling als het beheer van de software in handen van de developers, wat het een sterk staaltje DevOps maakt.

Meer weten over de voordelen van DevOps of benieuwd wat we voor jouw online applicatie kunnen betekenen? Wacht niet langer en laat van je horen!